Niet elke week (een) scheidsrechter!

Om binnen DVC Dedemsvaart elke week scheidsrechters voor alle duels te vinden is, net als bij alle andere voetbalverenigingen, een pittige klus.

Landelijk al jaren een thema: er is veel aandacht voor, campagnes worden gevoerd met uiteraard de uitnodiging je aan te melden. Dat levert te weinig op..! Niets nieuws onder de zon zou je denken.

Juist dát dwingt ons om het anders aan te pakken. Een plan dat flink wat ambitie uitspreekt en laten we over een tijd heel trots zijn op wat we binnen DVC Dedemsvaart presteren!

Een plan

Een tijd terug heb ik namens DVC Dedemsvaart de KNVB opleiding ‘scheidsrechterscoördinator’ gevolgd. Samen met scheidsrechterscoördinatoren van andere deelnemende verenigingen moesten we praktijksituaties bespreken, onderzoeken en oplossingsrichtingen uitwerken. Hier ontstond de basis voor dit plan om het scheidsrechterstekort binnen DVC structureel op te lossen. Met veel mensen heb ik hierover van gedachten gewisseld met veel positieve reacties tot gevolg.

De vraag die we nu keer op keer stellen is onveilig: “zou jij dit weekend een wedstrijd willen fluiten?” Er is niets mis met deze vraag maar een positief antwoord leidt onherroepelijk naar de vervolgvraag voor het daaropvolgende weekend en een nieuwe verplichting is ontstaan. Dat maakt dat iedereen terughoudend is.

Dit plan gaat uit van een belangrijke voorwaarde: de voorwaarde dat er een minimum zit aan de frequentie en het aantal wedstrijden is gemaximaliseerd per seizoen: dan is de vraag, “zou je onder voorwaarden wedstrijden willen fluiten?,” ineens een stuk veiliger!

Feiten

Kort de feiten: elk weekend spelen we thuis gemiddeld de volgende duels:

  • Zaterdag: 5 senioren en 10 junioren
  • Zondag: 4 (om de week)

3 tot 4 duels worden door de KNVB voorzien van een scheidsrechter wat resulteert dat we per speelronde ca. 14 scheidsrechters nodig hebben.

Een groot deel van de duels wordt geleid door een vaste groep: liefhebbers die wekelijks hun wedstrijden fluiten. Een groep die we enorm koesteren!

Per speelronde moeten er dan nog ca. 8 wedstrijden ingevuld worden.

Het plan

Het plan richt zich op het formeren van een groep van tenminste 40 vrijwilligers: deze inzet is hoog, ambitieus maar noodzakelijk. Door deze groep op tenminste 40 mensen vast te stellen bieden wij de voorwaarde dat iemand eens in de 4 weken een duel leidt, ca 8-10 wedstrijden per seizoen.

Wat wij bieden:

  • De cursus verenigingsscheidsrechter (4 avonden op de Boekweit incl. zelfstudie)
  • Scheidsrechterskleding (kleding kan voor aanvang van het duel afgehaald, gebruikt en na afloop in de wasmand gedeponeerd worden)
  • Consumptiemunten en bon voor een snack
  • Een duidelijk schema waarin beschikbaarheid is verwerkt zodat tijdig bekend is welke speelronde jij jouw bijdrage levert

Erik ter Brake
Scheidsrechterscoördinator DVC Dedemsvaart